Top 5 utilizari ale polistirenului la care nu te-ai fi gandit

Top 5 utilizari ale polistirenului la care nu te-ai fi gandit

 Sursa foto: Istick.com

Top 5 utilizari ale polistirenului la care nu te-ai fi gandit

Cu totii stim cum arata polistirenul, insa utilizarile sale sunt mult mai numeroase decat in industria constructiilor. O alta utilitate este in HoReCa, unde sunt realizate ambalajele si caserolele pentru take-away, insa pe lista se adauga si industria ambalajelor si chiar medicina, despre care vom discuta in acest articol.

Ce este polistirenul?

Polistirenul este un material polimerizat, usor transparent, fabricat din stiren (monomer stirol), hidrocarbura creata din petrol. Are o multime de utilizari, insa cele mai cunoscute sunt in industria constructiilor si in cea alimentara. 


Ca polistirenul sa capete performante mai mari, acesta este imbunatatit cu diversi adezivi, cu scopul de a deveni mai rigid si mai dur. Jumatate din polistirenul produs la nivel mondial este amestecat cu 10% cauciu cbutadenic pentru a se obtine polistiren de mare impact sau HIPS pentru iaurturi, branza, lapte s.a.


Ca si prorprietati, polistirenul are o stabilitate dimensionala mare, izoleaza termic si electric, este casant la impact, are o rezistenta mica la solventi (cum ar fi acetona), lasa produsele proaspat ambalate sa respire si este rezistent la apa.

Care este diferenta dintre polistirenul extrudat si cel expandat?

In constructie se folosesc doua tipuri de polistiren - extrudat (XPS) si expandat (EPS). Cel expandat se obtine prin marirea volumului granulelor de polistiren; celui extrudat i se topesc micile sfere si sunt amestecate cu diversi aditivi. 


Datorita proceselor de fabricare distincte si implicit ale proprietatiilor diferite, cele doua tipuri de polistiren nu se folosesc in aceleasi aplicari de izolare. Polistirenul expandat este folosit pentru  izolarea fatadelor, pe cand cel extrudat pentru termoizolarea fundatiilor.

Utilitati ale polistirenului in diverse domenii

Constructii

Cel mai adesea, polistirenul se foloseste in lucrarile de izolare, pentru o mai buna eficienta termica si reducerea costurilor la energie. Este usor de montat si manevrat, are calitati termice foarte bune si pretul este avantajos.

Industria ambalajelor

Cine nu a tinut macar o caserola cu mancare? Datorita proprietatilor izolatoare, polistirenul este folosit in industria alimentara si de catering, pentru servirea mancarii gatite. Produsele alimentare proaspete, semipreparate sau produsele congelate sunt ambalate in tavite de polistiren. Totodata, in interiorul coletelor fragile sau cu mai multe produse se folosesc si fulgi de polistiren

Industria auto

O masina este creata din metal, plastic, textil s.a., insa masele plastice sunt esentiale in proiectare. Cresterea rezistentei masinii se traduce prin scaderea greutatii acesteia, ceea ce se traduce prin viteza mai mare si consum redus de combustibil. Cele mai multe utilizari ale materialelor compozite polimerice se folosesc la constructia elementelor de caroserie a autovehiculelor: aripi, usi, pavilioane, capote.

Industria farmaceutica si medicala

Polistirenul este folosit pentru carcasele si capacele dispozitivelor medicale, pentru ambalajul medicamentelor, capacele flacoanelor, pompe si inhalatori, componente pentru perfuzii s.a.

Industria proiectelor creative

Polistirenul este tot mai des intalnit in amenajare, fie la interior, fie la exterior. Din acest material sunt create cornise, brauri, arcade, panouri decorative sau baghete, pentru ornamentarea plafonului sau pentru finisarea imbinarii dintre perete si tavan. Mai mult, din polistiren se creeaza si tavane false, pentru a masca fisuri sau pete.