Codul FEFCO pentru cutii de carton - ce este?

Codul FEFCO pentru cutii de carton - ce este?

FEFCO este abrevierea pentru Federatia Europeana a Fabricantilor de Carton Ondulat. Aceasta organizatie non-profit cu sediul in Bruxelles a fost fondata in anul 1952 si reprezinta interesele industriei cartonului ondulat, din punct de vedere tehnic si economic. Asa a fost introdus codul FEFCO care este acum un standar in fabricarea ambalajelor din carton ondulat. Un cod valabil la nivel international a fost dezvoltat de FEFCO si ESBO (The European Solid Board Organisation), pentru a standardiza diferite cutii de carton.

Ce sunt mai exact codurile FEFCO?

Inainte de aparitia codurilor FEFCO existau mai multe tipuri de modele din carton ondulat cu foarte multe descrieri verbale elaborate. In momentul in care organizatia FEFCO a fost infiintata, a fost dezvoltata o metoda foarte creativa si in acelasi timp simpla de clasificare a acestor cutii de carton.

O cutie tipica FEFCO are un cod format din patru cifre. Primele doua numere ale acestor cifre reprezinta tipul de baza al acelei cutii de carton, in timp ce ultimele doua cifre reprezinta particularitatile acelei cutii de carton. Acest cod nu ofera informatii despre dimendiunile cutiei de carton.

Aceste coduri FEFCO sunt intelese la ivel international, netinad cont de barierele lingvistice. Prin urmare, aceste coduri FEFCO reprezinta un instrument usor de folosit in orice industrie de ambalare. Asigura o comunicare mult ami fluida si usoara intre parteneri

Standardul codului FEFCO

Primele doua cifre ale codului desemneaza tipul de baza al unei cutii de carton.

01 – reprezinta foi si rulouri din carton ondulat

02 – reprezinta o cutie clasica pliabila

03 – cutii carton cu capac

04 – cutie de carton tip mapa

05 – se refera la cutii de carton glisante

06 – acest cod este pentru cutii rigide

07 – cutii carton gata lipite

09 – acesta este categoria pieselor suplimentare pentru interiorul cutiilor din carton

Astfel, constructiile cu adevarat complicate din  domeniul ambalajelor au fost traduse uniform prin crearea unui limbaj standard, atat pentru consumatori cat si pentru industrie, si faciliteaza indentificarea mult mai rapida a diferitelor stiluri de cutii, nemaifiind necesara folosirea unor descrieri lungi si complicate pentru fiecare cutie de carton in parte.

Catalogul FEFCO

In acest catalog, toate versiunile si modelele ale ambalajelor din carton ondulat sunt definite cu precizie si sunt impartite in diferite tipuri de baza. Se face distinctia dintre role de carton ondulat, cutii pliabile, cutii glisante si alte accesorii din carton ondulat.

Prezentarea generala a tipurilor FEFCO, des intalnite si folosite

01 – role de carton ondulat

Acest prim cod formeaza binecunoscutul carton ondulat (FEFCO 0100) si toate produsele fabricate din carton ondulat (FEFCO 0110). Acestea formeaza practic baza modelelor FEFCO.

02 – cutii pliabile

Cutii din carton pliabile care au la baza carton ondulat. Acestea economisesc mult spatiu de depozitare fiind livrate plat si pot fi montate cu mare usurinta.

Cele mai populare cutii de carton pliabile tip 02

Designul standard si probabil cea mai cunoscuta cutie pliabila este FEFCO 0201. Are clape interioare din carton atat pentru partea inferioara cat si pentru cea superioara. Pentru ca aceasta cutie sa fie inchisa corect si sa poata fi inchisa corect cu banda adeziva, aceasta cutie de carton are si clape exterioare inferioare si superioare.

FEFCO 0203 are o caracteristica speciala. Clapele sale interioare si suprapun la mijloc in timp ce cele exterioare se suprapun complet, una peste cealalta, oferind o rezistenta sporita cu un total de trei straturi de carton ondulat, asigurand un grad mai mare de stabilitate. Protectia colturilor si a marginilor este ridicata datorita numarului mare de straturi.

Cutii cu capac tip 03 des utulizate

Aceste cutii de tip 03 constau in doua sau mia multe parti care sunt plasate una peste cealalta. Sunt potrivite in special pentru imprimante si fiirmele care livreaza articole de incaltaminte.

FEFCO 0300 este o cutie de carton simpla, formata din doua piese identice din punct de vedere al constructiei si sunt asezate una peste cealalta.

FEFCO 0306 este practic o cutie clasica de pantofi cu un capac scurt. In general aceste cutii sunt lipite, dar pot fi si capsate.

Cutii de carton mapa tip 04

Al patrulea grup include cutii pliabile si tavi. Aceste nu este necesar sa fie lipite sau capsate in timpul productiei, ci pot fi asamblate lateral folosind fantele disponibile. Suprafata inferioara este complet inchisa si nu exista fante sau clape.

FEFCO 0404 este cea mai simpla forma de cutie de carton unde se folosesc doua semifabricate din carton, cu cute care se pot indoi pentru a forma peretii cutiei.

FEFCO 0471 este tipul de design  simplu al unei cutii de carton in care decupajul este perforat. Este usor de instalat si, datorita capacului de deschidere si inchidere, este cutie ambalare foarte practica.

Cutie de carton glisante de tip 05

Acest al cincilea grup este desre cutii de carton glisante, formate din mansoane care se imbina perfect sise duc in directii opuse una fara de cealalta.

Cutia FEFCO 0501 este dintr-un inel de carton ondulat format din doua aturi lungi si doua scurte, toate tinute impreuna, prin lipire sau capsare, de o bucata mai lata din carton si un ambalajul glisant exterior.

Cutii rigide de tip 06

Aceste cutii sunt formate din doua parti separate, inferioara si superioara, si doua laterale, acestea necesitand capsare pentru asamblare, operatiune asemanatoare fiind necesara si la ambalare. Aceste cutii nu sunt cele mai bune pentru o ambalare rapida.

Cutii de carton gata lipite de tip 07

Aceste cutii carton sunt dontr-o singura bucata, pliabile, si sunt gata lipite. Aceste cutie de carton este extrem de usoara si foarte rapid de montat. Este necesara banda adeziva pentru a o inchide.

Cutia FEFCO 0711, o cutie de carton de baza. Designul este similat cutiei FEFCO 0201 dar cu partea inferioara automata, ceea ce face asamblarea foarte rapida.

Tipul 09 este pentru accesorii interioare

Aceasta categorie include toate accesoriile interioare de carton care ajuta la crearea de compartimente, pereti despartitori si ofera multe alte accesorii de sporire a rezistentei cutiilor din carton si care sa ofere o mai mare siguranta produselor ambalate in aceste. Nu conteaza daca este vorba despre pereti despartitori pentru cutii de carton (FEFCO 0900-0930), role facricate din carton ondulat (FEFCO 0904-0910) sau despre compartimente, de exemplu pentru sticle (FEFCO 0914-0935). Numarul de optiuni pe care aceasta categorie il ofera este cu adevarat mare si variat, astfel incat fiecare cutie de cartonsi fiecare produs ambalat sa aiba parte de o protectie sporita. Cu acest scop, modele de carton ondulat pentru protectia marginilor cutiilor de carton sunt incluse in aceasta categorie.

Un accesoriu raspandit din categoria aceasta ar fi FEFCO 0970, care ofera o protectie de baza a colturilor cutiilor, in forma de V.

Concluzia acestor coduri FEFCI si cutii de carton

Exista cu siguranta multe subcategorii si numeroase modele in cadrul fiecarui grup in parte. Fara acest cod FEFCO cu siguranta ar exista destul de multa confuzie si, implicit, nenumarate greseli si neintelegeri in cadrul unul proces complex de asamblare. De aceea a fost creat acest numar pentru fiecare categorie si pentru fiecare tip de produs din carton ondulat, pentru a se obtine o cutie ambalare conforma cu nevoile fiecaruia si pentru a se ajunge la un proces mai usor si mult mai organizat.

 

 

taggs: cutie ambalare,cutii de carton,cutie clasica,cutie de carton,cutii de carton,cutii carton